Gemeente Boxtel: Samen spelen, samen delen

'In 2009 ben ik bij de gemeente Boxtel begonnen als communicatieadviseur en werd ik onder meer verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de gemeentelijke website. In dat traject hadden we behoefte aan Best Practices die ons zouden helpen bij het bouwen van een toegankelijke website. Lekker 2.0, maar waar begin je met je zoektocht naar goed bruikbare 'wielen' zonder voortdurend zelf nieuwe wielen uit te hoeven vinden?

Ik weet nog dat ik destijds heb afgevraagd waarom er geen basis was voor een overheidswebsite. Een basis waar ieder gemeente mee aan de slag zou kunnen en aan zou kunnen passen naar eigen look and feel. Een direct antwoord op die vraag kreeg ik niet. Een zoektocht op internet bracht ons wel in contact met een leverancier met TYPO3 in huin pakket. Zij vertelden uitgebreid over TYPO3 en over de voordlen die het CMS bood. Het samen ontwikkelen ('spelen') en samen delen sprak ons zodanig aan, dat we de stap hebben gemaakt naar TYPO3.

We zijn aan de slag gegaan en met behulp van het TYPO3-netwerk werd ons digitale 'atelier'in mum van tijd gevuld met tal van goede oplossingen. Stuk voor stuk waren dan wielen van andere gemeenten, die in ruil voor een bedankje en enkele programmeeruren, ook van ons werden. Samen spelen en samen delen.

In 2010 werd een in TYPO3 gebouwd intranet en een website opgeleverd, voor een prijs waar we voorheen alleen een enkele module konden kopen. Maar het was niet alleen de gunstige prijs die er uit sprong. Dat deed ook TYPO3gem, waar we vrijwel direct lid van zij  geworden en waarvan de leden voor ons een goede sparringpartners zijn gebleken. Met hen kunnen we onder meer sparren over wat er speelt en wat we kunnen delen.

Het succesverhaal rond TY{PO3 en TYPO3gem gaat verder. Steeds meer gemeenten sluiten aan en weten elkaar te vinden. Een prachtig initiatief en als gemeente Boxtel zijn we blij dat we ons steentje mogen bijdragen. Op naar het volgende jubileum!'

Auteur: Judith de Hoog