TYPO3 Versie 12 uitgebracht

Eind april 2023 werd TYPO3 V12 uitgebracht. Deze versie is een nieuwe mijlpaal. Het is een Long-Term Support (LTS) release, wat zoveel wil zeggen als dat deze versie minstens 3 jaar veiligheidsupdates zal ontvangen. Zo'n 140 ontwikkelaars hebben bijgedragen aan deze versie met zo'n 216 kleine en grote features.

Laten we even door de, voor TYPO3gem, belangrijkste hoogtepunten en kenmerken heenlopen.

Backend

De backend is wat meer gepimpt en heeft een moderne aanblik. Over het algemeen ziet de gebruikersinterface er opgeruimder uit.

De paginamodule is vereenvoudigd en geoptimaliseerd voor leesbaarheid. Bestanden beheren is ook toegankelijker geworden via de nieuwe weergave en door middel van het slepen van bestanden. Bovendien verschijnen zoekresultaten terwijl je typt. Zo vind je supersnel de spreekwoordelijke naald in de hooiberg.

De Rich Text Editor, waar je artikelen mee samenstelt, is geüpgraded naar CKE Editor versie 5, voorzien van enkele nieuwe eigenschappen en in deze versie helemaal zonder iframes.

Leveranciers en integrators zullen dol zijn op de ongekende aanpassingsmogelijkheden van de backend. Of het nu gaat om de actieknoppen in de bestandslijst, de vereenvoudigde instellingen voor het beheer van gebruikers en hun rechten, of de opgefriste backend-modules.

Wijzigingen voor ontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zullen enthousiast worden als ze horen wat deze nieuwe TYPO3-release met zich mee brengt.

PHP-versie 8.1 is in de eerste plaats een nieuwe minimumvereiste om TYPO3 uit te voeren. TYPO3 v12 LTS ondersteunt ook de nieuwste en nieuwste PHP-release: versie 8.2. Beide PHP-releases leveren betere prestaties.

De bibliotheken van derden en afhankelijke pakketten zijn geüpgraded naar hun nieuwste versies, indien praktisch mogelijk.

Ervaren TYPO3-ontwikkelaars zijn waarschijnlijk bekend met "magic functions". Het kenmerk van deze functies is dat hun concrete implementatie tijdens runtime wordt bepaald. Het is een intelligent deel van het Extbase-framework. Er zijn enkele nieuwe methoden geïntroduceerd in TYPO3 v12 LTS, waarmee "magic functions" ondersteund worden. 

Internationalisering

Een van de sterke kanten van TYPO3 is altijd al de internationalisering geweest. De meertalige mogelijkheden van TYPO3 maken het voor integrators en ontwikkelaars gemakkelijk om te voldoen aan complexe wereldwijde inhoudsvereisten.

Met meerdere websitetalen geactiveerd, kunt u een fallback-keten configureren ("overlays in gemengde modus"). Als een vertaling van een pagina of inhoudselement nog niet beschikbaar is, valt het systeem automatisch terug naar inhoud in een andere taal.

Je kunt nu in een oogwenk een nieuwe taal opzetten. TYPO3 v12 LTS biedt configuratie-instellingen waarmee u eenvoudig met een klik een nieuwe websitetaal kunt maken. Zelfs de backend kreeg een upgrade. Voor talen zoals Arabisch kan de gebruikersinterface nu tekst van rechts naar links weergeven!

Weer een stukje veiliger

Benni Mack, TYPO3 Core Lead, wijst erop: “Veiligheid en stabiliteit zijn de topprioriteiten van TYPO3. We hebben de lat hoger gelegd in TYPO3 v12 LTS en verschillende moderne technieken geïmplementeerd om de beveiliging van het systeem te verharden." 

Met de introductie van Content Security Policies (CSP) in TYPO3, pakken we bijvoorbeeld beveiligingsproblemen aan die vaak optreden als gevolg van het ontbreken van een goede codering van door de gebruiker ingediende inhoud. Deze toegevoegde beveiligingslaag is bedoeld om bepaalde aanvalstypen te detecteren en te verminderen, zoals cross-site scripting (XSS) en gegevensinjectie.

Om de beveiliging te versterken en om gebruikersreferenties te beschermen, beschikt TYPO3 nu over configureerbaar wachtwoordbeleid.

Het volledige artikel met veel meer details, met name voor ontwikkelaars, vind je hier: https://typo3.org/article/typo3-v12-lts-here-to-save-the-day

Vraag bij je leverancier naar mogelijkheden omtrent upgrade naar deze nieuwe versie.