TYPO3 Community: een jaar van groei en prestaties

Het afgelopen jaar heeft de TYPO3-community significante groei doorgemaakt en is er op diverse fronten veel gebeurd. Laten we eens terugblikken op enkele hoogtepunten van de afgelopen tijd en wat dit betekent voor de toekomst van TYPO3.

Financiële groei en strategische investeringen

Een van de meest opmerkelijke mijlpalen van het afgelopen jaar was de aankondiging tijdens de algemene vergadering dat het jaarlijkse budget van de TYPO3 Association voor het eerst de grens van € 1 miljoen heeft bereikt. Dit wijst op een gezonde financiële situatie en toont aan hoe sterk de TYPO3 community is gegroeid. Bovendien rapporteerde de TYPO3 GmbH een aanzienlijke winst, wat aangeeft dat het ecosysteem rond TYPO3 steeds sterker wordt.

De strategie van de TYPO3 Association heeft geleid tot duidelijke langetermijndoelen, waardoor zowel strategische fondsenwerving als investeringen mogelijk worden gemaakt. Hoewel de productstrategie nog niet is vrijgegeven, is deze wel voltooid en zal deze bijdragen aan positieve veranderingen.

Erkenning van de overheid en betrokkenheid van de community

Papoea-Nieuw-Guinea nam TYPO3 al eerder op in hun overheid stack van applicaties, en Rwanda stapte ook al eerder over met hun overheidssites (waar over later meer). Een nog relevantere erkenning van de capaciteiten van TYPO3 kwam toen het CMS begon te worden gebruikt voor Duitse overheidswebsites via de Government Website Builder. Dit is een belangrijke stap en benadrukt de betrouwbaarheid en veiligheid van TYPO3 voor kritieke toepassingen.

Het Europese Open Source Observatory (OSOR) schreef vorig jaar al dat ‘de overstap naar een open source framework de efficiëntie van Duitse overheidsdiensten zal verhogen’.

De nieuwe budgetprocedure heeft de ontwikkeling van door de community gedreven functies voor het CMS nieuw leven ingeblazen. Dit betekent dat de wensen en behoeften van gebruikers direct worden aangepakt, waardoor TYPO3 steeds meer aan populariteit wint.

Community-initiatieven en Internationale samenwerking

Het TYPO3 Surf Camp is een uitstekend voorbeeld van een initiatief om jongere mensen bij de community te betrekken. Het evenement vond plaats van 7 april tot en met 14 april in Fuerteventura, Spanje. Zoals Luisa Fassbender al in haar artikel op LinkedIn schrijft, bier en pizza zijn niet meer genoeg om ontwikkelaars te motiveren en te enthousiasmeren.  Dit soort evenementen helpt niet alleen om nieuwe gezichten te verwelkomen, maar zorgt er ook voor dat kennis en ervaring binnen de community worden gedeeld.

Tijdens het TYPO3 Surfcamp werd specifiek aandacht gegeven aan een nieuwe ‘feature’, site sets, die meekomt met TYPO3 versie 13.1+. Site sets zijn voorinstellingen van TypoScript, TSconfig en contentblokken om eenvoudig een website te starten. 

De 30 ontwikkelaars, uit 9 verschillende Europese landen, werden verdeeld in 6 groepen. Elke groep pakte een fundamenteel ander thema aan, met een breed scala aan sets voor landingspagina's, portfolio's, websites voor restaurants, sportclubs en bedrijven, maar ook een intranet voor openbare instellingen.

Er waren wel een aantal uitdagingen te overwinnen om als een team te kunnen werken. Er waren taalbarrières en verschillende niveaus van kennis en ervaring met TYPO3 en natuurlijk een verschil in werkwijzen. Echter, het bereiken van een gemeenschappelijk doel zorgde er voor dat de teams snel op elkaar ingespeeld raakten. Niet in de laatste plaats was de kans om in een internationaal team te werken een extra bonus.

De medeoprichting van de Open Website Alliance en het werk aan de Open Brief aan de EU tonen de betrokkenheid van TYPO3 bij het beschermen en bevorderen van open source. Dit is van cruciaal belang voor het behoud van de integriteit en toegankelijkheid van het platform.

Wereldwijde impact, maar ook lokale initiatieven

Het Community Expansion Committee promoot actief het model dat in Rwanda is ontwikkeld, met als doel een coherente strategie, solide governance en een parallel programma van lokale technische vaardigheidsontwikkeling te bevorderen. Dit zal een ware positieve sociale impact hebben en laat zien hoe TYPO3 een wereldwijd verschil kan maken.

Dit jaar hebben we ook gezien hoe soortgelijke inspanningen worden uitgebreid naar andere regio's, zoals Papoea-Nieuw-Guinea en het Transform Africa Summit. Deze uitbreiding van de TYPO3 community zal niet alleen de lokale ontwikkeling in de landen stimuleren, maar ook TYPO3 versterken als een wereldwijd erkend en gerespecteerd platform.

De Nederlandse TYPO3 bedrijven en supporters voelen zich gesteund door de vele activiteiten en het succes daarvan. Er wordt hard gewerkt om TYPO3 in Nederland beter op de kaart te zetten. TYPO3gem is daar ook een onderdeel van. Er wordt gewerkt aan een rebranding van TYPO3gem waar de focus verschuift van gemeenten naar gemeenschap. TYPO3gem gaat zich in de komende maanden openstellen voor participatie van leveranciers en wil zich zo positioneren als een centraal punt voor alles TYPO3 in Nederland.

Als we het over lokale initiatieven hebben dan moet ook zeker het Webcamp Venlo genoemd worden. Het webcamp heeft traditioneel een sterke focus op TYPO3, maar beperkt zich daar niet toe. Er komen bredere onderwerpen aan de orde die uiteraard wel allemaal met webontwikkeling te maken hebben.

Dit jaar vond het webcamp plaats van 29 februari tot en met 2 maart. 

Op de eerste dag was er een uitgebreid programma van diverse Europese experts. Carlijn Compen, Vicepresident Software Development Canon Production Printing, belichtte met haar keynote het belang van de menselijke maat bij softwareontwikkeling.

Verdere hoogtepunten van het programma waren:

Alle video’s zijn terug te vinden op het YouTube kanaal van WebCamp Venlo. Bekijk het volledige programma van deze 3 innoverende dagen.

De organisatie ziet vooruit naar volgend jaar. De datum voor het volgende webcamp is al vastgelegd. Van 13 tot en met 15 februari 2025. Deze 10de editie belooft iets bijzonders te gaan worden. Nog nooit zo vroeg is de organisatie al aan het plannen geslagen. 

Conclusie

Al met al was het afgelopen jaar een periode van groei, prestaties en nieuwe mogelijkheden voor de TYPO3-community. Met een sterke financiële basis, erkenning door de overheid, betrokkenheid van de community en wereldwijde impact is TYPO3 goed gepositioneerd voor meer successen in de toekomst.