TYPO3gem levert SAAS-oplossingen voor gemeenten

Logo Gemsite

TYPO3gem gaat SAAS-oplossingen gebouwd op het open source CMS TYPO3 aanbieden. Het eerste product (GEM-Site) is een distributie, met verschillende opmaken, functies en koppelvlakken. Vanuit deze distributie worden Websites voor verschillende gemeenten op maat uitgerold. Hiermee kan een gemeente direct aan de slag. Later introduceert de vereniging ook distributies voor Intranetten (GEM-Intranet) en digitaal vergaderen (GEM-RisBis).

TYPO3gem brengt de ontwikkeling en het onderhoud onder bij de Stichting “T3gem-Distributies”. Deze werkt zonder winstoogmerk en is de samenwerking van TYPO3gem en de deelnemende TYPO3-dienstverleners alterNET, Com-Products, Netcreators en PM Internet Solutions.

Deelnemende gemeenten betalen een contributie, die wordt besteed aan de ontwikkeling en het onderhoud van de distributie. Uitgangspunt is dat voldoende geld beschikbaar is om een distributie te maken, waarmee moderne en veilige websites worden gegenereerd. Iedere gemeente krijgt een eigen Productie omgeving en is onafhankelijk van andere gemeenten. Bij een nieuwe versie van de distributie worden vervolgens nieuwe versies van de gemeentelijke websites uitgerold die na testen in productie gaan.

De gemeenten die meedoen worden lid van TYPO3gem en kunnen (als ze dat willen) deelnemen aan de werkgroep “Roadmap”. Deze stuurt het proces van de (door)ontwikkeling van de verschillende Distributies. Alle wensen in de Roadmap-groep worden vertaald naar generieke functies die voor allen beschikbaar komen. Door de aanpasbaarheid van de functies wordt de noodzaak van maatwerk gereduceerd. Maatwerk blijft echter mogelijk door de flexibele opzet van het systeem.

Instappen in de distributies is gemakkelijk. Onder andere omdat men de keuze voor open source software niet hoeft aan te besteden. De stichting biedt met de TYPO3-distributies een aantrekkelijk alternatief. Door de hosting van de distributies en de daarmee gegenereerde gemeentelijke websites direct onder te brengen bij hosting bedrijf Com-Products kan de stichting zich richten op het ontwikkelen/onderhouden van de producten en blijven de contributies over 4 jaar ruimschoots onder de aanbestedingsgrenzen.

Binnen de gelederen van TYPO3gem zijn de distributies een volgende stap in de gemeentelijke samenwerking. De leden (professionals van Communicatie/ICT-afdelingen van zo’n 60 gemeenten) zijn al bekend met de kracht van TYPO3 en kunnen goed uitleggen waarom de distributies interessant zijn voor  gemeenten die afhankelijk zijn van de gesloten producten van bestaande commerciële leveranciers.

De Stichting T3gem-Distributies heeft haar 1e product (GEM-Site) gepresenteerd op het TYPO3gem-congres op 24 november 2016 in Utrecht. Het is enthousiast ontvangen en de ALV is akkoord gegaan met de oprichting van de stichting.

Op 20 april presenteert de stichting zichzelf en haar producten op de Meet-TYPO3 conferentie in diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden op de site van Meet-TYPO3.