TYPO3gem gaat naar de haaien

Op 20 april 2017  was de Algemene ledenvergadering (ALV) van TYPO3gem te gast op het Congres “MEET TYPO3” in diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De bijeenkomst was bedoeld voor TYPO3 gebruikers en geïnteresseerden die daar uitgebreid werden geïnformeerd over de Roadmap voor TYPO3. Er was ook aandacht voor de inrichting van de communities rond TYPO3.

Het Congres, dat eerder al verschillende landen in Europa heeft aangedaan, werd georganiseerd door Hans Olthoff van AlterNet. De haaienzaal in de dierentuin was een spectaculair decor voor een interessante bijeenkomst van (potentiele) TYPO3-gebruikers die elkaar informeren over hoe zij TYPO3 gebruiken. Verschillende TYPO3-dienstverleners hadden een stand waar producten werden getoond. Verder was er een strak programma van sprekers in twee parallelle zalen  

TYPO3gem heeft het aangename en het nuttige verenigd door op deze prachtige locatie ook haar ALV te houden. In een korte sessie hebben we formele zaken als de rekening over 2016, terugkoppeling uit de werkgroepen besproken. We hebben afscheid genomen van bestuurder Mirjam Wijffels (Sint-Michielsgestel). Mirjam die al vanaf 2010 de portefeuille communicatie heeft getrokken en plaatsmaakt omdat zij op zoek is naar een andere functie. Wij zijn Mirjam dankbaar voor haar grote inzet en wensen haar veel succes. De portefeuille communicatie is overgedragen aan Inge Lucas (Veenendaal) die ook  al secretaris is. Er zijn nu 3 actieve bestuurders en 2 vacatures. De voorzitter Jos Kruis (Ede) pleit voor versterking. Aspirant bestuursleden kunnen zich bij Inge Lucas melden.

We hebben deze ALV ook weer tijd besteed aan onze Hefboom-sessies (brainstormen). Inge Lucas is met een groep aan de slag gegaan met het thema redactie-gereedschappen in TYPO3 waar Communicatie-afdelingen van gemeenten blij van zouden worden. Penningmeester Erwin de Rooij (Zeist) ging met een andere groep aan de slag met het thema zoekmachines. Hoe ziet de ideale zoekmachine voor gemeentelijke Intranetten, Websites en andere bronnen eruit en hoe gaan we om met het gegeven dat Google stopt met lokale zoekmachines. De resultaten ervan worden door het bestuur opgepakt en teruggekoppeld aan alle leden en onze dienstverleners.  

Op het congres heeft ook de kersverse “Stichting TYPO3gem-Distributies” zichzelf en haar eerste product GEM-Site gepresenteerd. Er was belangstelling van gemeenten, die zich op TYPO3 oriënteren en van dienstverleners, die op het initiatief willen aanhaken. Zo was er een primeur van Lost Lemon (Lennard Horstink) die een nieuwe TYPO3-extensie in GEM-Site toonde, waarmee e-Formulieren in de website worden geïntegreerd. 

Al met al een geslaagde dag die eindigde met een borrel en de gelegenheid om voor sluitingstijd nog een wandeling door de dierentuin te maken.