Nationaal congres Digitale toegankelijkheid

Iris Stubbendiek bezocht namens TYPO3gem het Nationaal congres Digitale toegankelijkheid. Hierbij enkele feitjes en weetjes, afkomstig van sprekers en workshops die dag.

Louise Downe (UK), werkzaam als service-designer voor het UK-government, deelde aan het eind van haar lezing een onderschat maar voor bijna iedereen zeer toegankelijk platform: the phone! VERY ACCESSIBLE! Als ze ons willen bellen, laat ze ons dan bellen! Als wij onze interne informatie goed toegankelijk hebben, dan kunnen wij onze klanten ook telefonisch goed bedienen.

Erik Velleman (Stichting Accessibility), benadrukte niet alleen het vastleggen van digitale toegankelijkheidseisen bij de leverancier in de SLA, maar ook het achteraf checken bij de leverancier of dit daadwerkelijk gerealiseerd is. Hij illustreerde hoe lastig dit kan zijn door te vertellen dat zijn eigen boek - met onderzoeksresultaten over digitale toegankelijkheid - bij publicatie in pdf-vorm niet toegankelijk bleek te zijn! Het kostte drie dagen om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Ramona van den Bosch (VNO-NCW) belichtte de toegankelijk van sites en apps van bedrijven, die hiermee ten opzichte van de overheid nog erg achterlopen. Alleen sectoren zoals banken, hotels en energiebedrijven werken hard aan de digitale toegankelijkheid, vanuit commercieel oogpunt.

Damien Senger (Castor EDC) hield een buitengewoon verhelderend betoog over hoe wij lezen als wij niet rustig in het gras in een boek duiken maar als wij weblezen: we scannen de tekst, globaal en puntsgewijs. Niet alleen omdat we (misschien) dyslectisch zijn maar vooral omdat we allemaal haast hebben en snel afgeleid zijn.

Zijn boodschap: schrijf geen proza voor online toepassingen maar geef eenduidige en puntsgewijze informatie.

 

‘s Middags konden er workshops gevolgd worden over webstatistieken, GEO-toepassingen, WCAG 2.1 en het zelf maken van ondertitelde filmpjes op je iPhone. 


Hoe dat laatste werkt? Gebruik hiervoor de app Clips (standaard op je iPhone). Activeer voordat je gaat opnemen via de tekstballon het automatisch vastleggen van ondertiteling.

Als je dan stukjes film opneemt, wordt de gesproken tekst vastgelegd. Deze kun je ook nog handmatig corrigeren.
Daarna kun je de filmpjes verschuiven, inkorten, monteren en opslaan als een video met ondertiteling! Het werkt top!


 

foto credits: Gedeelte van de omslag van het boek van Eric Martin Velleman "The implementation of web accessibility standards by Dutch municipalities"

Volg onze ontwikkelingen

sluit aan bij onze discussie op linkedin

Vereniging TYPO3gem verbindt 131 professionals uit de volgende gemeenten

CONTACT

Bel voor vragen over de vereniging met Inge Lucas, telefoon 0318 538 475, of een van onze ambassadeurs. U kunt ook een bericht achterlaten via het formulier.