Datagedreven ontwikkelen

Dat er veel komt kijken bij het meten en analyseren van een website wordt al snel duidelijk tijdens de inspiratiepresentatie van Sander Nijsingh. Sander werkt bij Siteimprove Nederland en neemt de congresbezoekers mee in statistieken, gedrag, toegankelijkheid, performance en meer ‘intel’ die door Siteimprove verzameld wordt.

“Juist een gedegen interpretatie van metingen geeft je als ontwikkelaar of webmaster een solide basis voor doorontwikkeling”, vertelt Sander. “Rapporten tonen wat wel en wat niet werkt, waar de interesse van de gebruiker wegvalt en welke pagina’s ongebruikt blijven. Allemaal nuttige informatie voor wanneer je je website wilt evalueren, uitbreiden of doorontwikkelen”. Screenshots onderbouwen het verhaal van Sander. Kleurtjes, cijfers en grafieken schetsen vlot een actuele situatie en het analyseren kan beginnen. Bij het analyseren noemt Sander als uitgangspunt de vraag ‘Wat vinden we ervan?’, waarmee hij aangeeft dat de meting, de situatieschets, naast strategische doelen en ondermeer richtlijnen gehouden moeten worden. Is het gedrag dat uit de cijfers blijkt ook het gedrag dat beoogd wordt met de website of webpagina en voldoet het aan de richtlijnen van toegankelijkheid? Dat de rapporten uit de analyse een krachtig instrument zijn wordt door de specialisten in de zaal bevestigd. Rapportages en de data daaruit maken het mogelijk om de hele organisatie te betrekken bij het vormen van nieuw beleid en (verbeter)plannen. Het meten en analyseren is dan ook een continuproces waarbij plannen worden gemaakt, uitgevoerd, geëvalueerd en aanpassingen worden gedaan.

Volg onze ontwikkelingen

sluit aan bij onze discussie op linkedin

Vereniging TYPO3gem verbindt 131 professionals uit de volgende gemeenten

CONTACT

Bel voor vragen over de vereniging met Inge Lucas, telefoon 0318 538 475, of een van onze ambassadeurs. U kunt ook een bericht achterlaten via het formulier.