Inge Lucas voorzitter TYPO3gem

Tijdens het congres nam de vereniging ook afscheid van oprichter en huidig voorzitter Jos Kruis. Inge Lucas (Veenendaal) was de eerste secretaris van de vereniging en volgt Jos Kruis op in de functie van voorzitter.

“Hoe het tien jaar geleden begon? Met te weinig geld!” Zo openden Inge Lucas en Jos Kruis het jubileumcongres ‘Samen ontwikkelen en delen’ donderdag 19 april in Antropia in Driebergen. Tijdens het congres, en de ALV daaraan voorafgaand, stonden leden van TYPO3Gem stil bij tien jaar digitale ontwikkelingen en connecties binnen gemeenten door middel van TYPO3Gem. Piet Woudt: “Dat is de kracht van ons collectief, we kunnen slagkracht vergroten en ook op digitaal vlak steeds beter het belang van inwoners vertegenwoordigen”.

Nieuwe voorzitter en bestuurslid TYPO3Gem

Tijdens het congres nam de vereniging ook afscheid van oprichter en huidig voorzitter Jos Kruis. Inge Lucas (Veenendaal) was de eerste secretaris van de vereniging en volgt Jos Kruis op in de functie van voorzitter. Als nieuw bestuurslid werd Marie Schras (Nieuwegein) benoemd. Bart Lindeboom (Haarlem), Gerrit Vijlbrief (Bloemendaal), Robert van Galen (Heemskerk) en Piet Woudt (Houten) werden bekroond tot erelid van de vereniging. Penningmeester Erwin de Rooij (Zeist) nam afscheid van bestuurstaak.

“Wie deelt wordt rijker”

Het congres trapte af met een tafelgesprek waarin prominenten Jos Kruis, Bart Lindeboom, Gerrit Vijlbrief, Robert van Galen en Piet Woudt onder leiding van Inge Lucas terugblikten op de afgelopen jaren. Jos: “Er moest tien jaar geleden een nieuwe website voor de gemeente Houten komen, maar er was geen geld. Toen zette een initiatief uit Nijmegen ons op het spoor van open source”. Gerrit: “Meer gemeenten liepen tegen dezelfde vragen en problemen aan. Daarom bundelden we onze krachten en gingen we opzoek naar passend open source CMS. Dit werd TYPO3”. Er kwamen steeds meer gemeenten bij die ook wel oren hadden naar TYPO3 en zo werd de community geboren: TYPO3Gem”. Bart: “En dat ging niet zomaar. Het was wennen om zomaar kennis en informatie te delen, ook met kleine gemeenten die geen geld of input boden maar wel ‘mee profiteerden’ van de kennis en goede websites”. Zo groeide de TYPO3Gem community tot wat die nu is; een prachtige vereniging met 46 betrokken gemeenten. Piet onderstreepte deze bijzonderheid met een zelf geschreven lied die hij ter gehore bracht met z’n gitaar.

De digitale toekomst: veiligheid en eenvoud

Wanneer het gaat om de toekomst is digitale veiligheid een belangrijk thema. Piet: “Systemen zijn altijd op bepaalde punten kwetsbaar. Het is belangrijk dat burgers en de gemeenten zich hiervan bewust worden. We moeten bij het maken van nieuwe websites niet alleen uitgaan van de functionaliteiten, maar ook online veiligheid en privacy sneller onderwerp van gesprek laten zijn”. Robert blikt vooruit op de toekomst van webcommunicatie: “Je ziet nu al een verschuiving. De nadruk ligt minder op informeren en steeds meer op dienstverlenen. Webcommunicatie moet eenvoudiger en toegankelijker”.

Laaggeletterden en digitale vaardigheden

Stichting Lezen en Schrijven gaf een mooie verdieping aan de middag door iedereen bewust te maken van de grote groep laaggeletterden in Nederland. Mariet Hattink: “Laaggeletterdheid gaat veel verder dan we denken. Het is niet alleen de moeite met lezen en schrijven, maar ook met rekenen, logica, et cetera. Dit heeft weer grote invloed op de digitale vaardigheden van laaggeletterden. Graddie Jansen maakte de groep duidelijk hoe het is om als laaggeletterde te navigeren op een gemeentewebsite. Hier is nog zeker winst te behalen. 

Samen brengen

Koos Krom van HLT Samen nam de leden mee in het samengaan van de websites van de gemeente Hillegom, Lisse en Teylingen. Koos: “Drie totaal verschillende stammen bij elkaar. Eerst deden we een stukje marktverkenning: welke gemeente website spreekt ons nu alle drie aan? Op dit moment zijn we bezig met het samenbrengen van drie verschillende systemen en drie verschillende producten- en dienstencatalogussen”. Door de input van de leden tijdens de verdieping werd gelijk de kracht van kennis delen en samen doen duidelijk. 

Volg onze ontwikkelingen

sluit aan bij onze discussie op linkedin