Flexconnect: Online media toegankelijk maken

De wet- en regelgeving rondom toegankelijkheid van websites van overheden heeft directe consequenties voor online media. Zeker het gebruik van video's vraagt extra aandacht op het gebied van bedienbaarheid, begrijpelijkheid, waarneembaarheid en robuustheid. Opengemeenten en Scribit.pro lieten tijdens de online Flexconnect op 19 januari zien op welke manier aan deze eisen voldaan kan worden waarbij de gebruiker zelf regie houdt.

De beschikbare mediaplayer kan als 'contentelement toegankelijke video' eenvoudig geplaatst worden zoals ook afbeeldingen geplaatst worden. De video wordt voorzien van verschillende lagen die aan en uitgezet kunnen worden op basis van de behoefte van de gebruiker (klant). Denk hierbij aan ondertiteling, audiodescriptie of zelfs een gebarentolk. 

Ondertiteling kan in de overzichtelijke editor van Scribit.pro toegevoegd worden net als de audiodiscriptie. De audiodesciptie vertelt wat er gebeurt wanneer er niet gesproken wordt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een synthetische stem waardoor de stem zonder grote investeringen van stemacteurs is in te zetten. Videogeluiden, maar ook gezichtsuitdrukkingen kunnen hierin beschreven worden. Dit biedt niet alleen toegevoegde waarde voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met het duiden van houding en gezichtsuitdrukking. Naast de ondertiteling en de audiodescriptie wordt een tekstalternatief beschikbaar gesteld. Hierin is de complete ondertiteling en audiodescriptie uitgeschreven.

De tool van Scribit.pro is te gebruiken in abonemmentsvorm of als 'pre-paid'. Ook is het mogelijk om video's door professionals van Scribit.pro te laten voorzien van ondertiteling en audiodescriptie.

 

Contactgegevens: 

Opengemeenten, Martijn Rietveld (e-mail)
Scribit.pro, Elvera van Leeuwen (e-mail)

 

 

Volg onze ontwikkelingen

sluit aan bij onze discussie op linkedin